Zomervakantie 2025

De data van de zomervakantie worden vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze data staan hoe dan ook vast en hier mag een school niet van afwijken. Als een school tot de regio Zuid behoort, moet deze ook de data van deze regio hanteren. De datum voor de zomervakantie van 2025 is voor Noord van 12 juli tot en met 24 augustus, voor Midden van 19 juli tot en met 31 augustus en voor Zuid van 5 juli tot en met 17 augustus.

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
12 juli t/m 24 augustus19 juli t/m 24 augustus7 juli t/m 19 augustus

Vakantie mogelijkheden

De verwachting is dat er tegen de zomer weer gereisd kan worden en vooral dan in Nederland en Europa. Als de corona vaccines hun werk doen, net als de beperkende maatregelen van eerder dit jaar. Dan is er weer een goede kans op een mooie zomervakantie. Houd onze informatie en aanbiedingen in de gaten voor de beste deals.

Ontstaan van de zomervakantie

In de zomervakantie krijgen kinderen en scholieren in totaal 6 weken vakantie. De belangrijkste reden waarom er een zomervakantie bestaat, is omdat het de nodige rust brengt. Dit is ook de reden dat deze vakantie langer duurt dan de andere vakanties. De zomervakantie betekent het einde van het oude jaar en ook direct de aanloop naar een nieuw jaar. Dit is dan ook de reden dat er 6 weken vakantie zijn zodat leerlingen goed uit kunnen rusten om goed aan het nieuwe schooljaar te kunnen beginnen. Ruim 200 jaar geleden werd de zomervakantie voor het eerst ingevoerd. Vanaf die tijd vonden onderzoekers het al een goed idee om een lange zomervakantie in te voeren om kinderen rust te geven.

Hitte een bepalende factor

Een andere reden die voor een zomervakantie zorgde, is de hitte. Het werd in de zomer in de klaslokalen zo heet dat het bijna niet uit te houden was. Een langere vakantieperiode in de zomer voorkwam dat kinderen gingen spijbelen. Daarnaast kon de hitte ook een epidemie veroorzaken en dat werd door een zomervakantie van 6 weken voorkomen. De zomervakantie is vaak een bron van vreugde en iets waar leerlingen dan ook echt naar uitkijken. Dit niet alleen vanwege het vrij zijn, maar ook omdat het weer het begin van een volgende stap kan betekenen. Door 6 weken de tijd te hebben met het voorbereiden voor de het volgende schooljaar, is dit voor een kind veel makkelijker om te doen.

Andere vakantieperiodes

Verschillende regio’s

De zomervakantie start en eindigt niet in elke regio tegelijk. Ongeveer 4 weken van de vakantie lopen in alle regio’s gelijk, zodat er voor families uit andere regio’s wel mogelijkheden zijn om met elkaar af te spreken in de zomervakantie. De regio’s waarin de schoolvakanties verdeeld zijn, zijn Noord, Midden en Zuid. Om te weten tot welke regio welke gemeente toebehoort, kun je het beste kijken op de website van de overheid of even de schoolgids raadplegen. Elke 2 jaar wordt er gewisseld in welke regio de zomervakantie als eerste start. Dit is de manier om te zorgen dat het schooljaar in elke regio ongeveer van dezelfde lengte is.

Vakantiedrukte tegengaan

Juist door niet elke regio dezelfde periode te laten gebruiken voor de zomervakantie, wordt er voorkomen dat er heel veel drukte ontstaat. Denk hierbij aan filevorming van mensen die allemaal tegelijk op vakantie willen. Dit is dan ook waarom de overheid het besluit over de vakanties ook altijd in overleg met verschillende instanties, waaronder de toeristische sector, neemt. Met een totaal van 6 weken zomervakantie heb je alle mogelijkheden om naar het buitenland te vertrekken of gewoon vakantie te vieren in eigen land.

Overige bestemmingen

Kijk ook naar andere bestemmingen als: